MAŠALA! OVO VOĆE U SRBIJI KOŠTA "KAO SVETOG PETRA KAJGANA": I 200 grama je skupo, a kamoli kilogram!
Pijaca, Foto: Aleksandra Čolić

kvalitet ove godine nije najbolji

MAŠALA! OVO VOĆE U SRBIJI KOŠTA "KAO SVETOG PETRA KAJGANA": I 200 grama je skupo, a kamoli kilogram!

Trešnje koje sada možemo pronaći na pijaci su domaće i cene su visoke jer je reč o onima koje prve sazru, kažu prodavci

Objavljeno:

Stigle su nam i prve majske trešnje. Zbog promenljive klime, kvalitet ove godine nije najbolji, kažu voćari. Trenutna cena na pijacama je 600 dinara za kilogram što nije malo ali će I ona padati.

Trešnja je samoniklo drvo i sva sreća pa smo je pripitomili jer ne bismo uživali u ovom divnom slatkom voću. Danas imamo mnogo različitih sorti trešanja, divljih i pitomih, ranih i kasnih, a višnja je takođe postala od trešnje. Na pijacama se mogu pronaći tek u maju ali im cena, nije mala. Ona se trenutno kreće od 500 do 600 dinara za kilogram.

Trešnje
Trešnjefoto: RINA

Očekuje se pad cene

Trešnje koje sada možemo pronaći na pijaci su domaće i cene su visoke jer je reč o onima koje prve sazru, kažu prodavci.

Prema rečima proizvođača, zbog promene klime, svaka godina je sve teža i teža za voćare. Naš sagovornik kaže, da ako se nastave ovako visoke temperature, moraće da se prelazi na drugu sortu je ova, burlat, sve teže rađa u ovim uslovima.

"Ove godine je osrednji rod. Ima gde je više rodilo, negde gde je manje. U principu, u ovom delu ih ima. Nisu najbolje rodile u nekim nižim delovima, ovde je visina Bez obzira što je manje rodilo, nisu ni takvog kvaliteta. Zadnjih godina. Najverovatnije uticaj loših vremenskih uslova. Ako hoćemo da se i dalje bavimo ovim poslom moramo da pronađemo potpuno druge sorte trešanja koje mogu da podnesu sve to. Za ovako blage zime, više nisu ove stare sorte koje su dominantne na našem tržištu", kaže voćar Zoran Brkić.

S obzirom na to da trešnje sadrže vitamine A, B i C, a pored toga i antioksidante, kalijum, kalcijum, gvožđe i minerale – veoma su dobre za krvnu sliku. Ukoliko ih konzumiramo duži period, krvna slika se može znatno poboljšati. Pa ako ne zdravlja, preporučujemo vam da ih jedete makar zbog ukusa.

Bonus video:

05:42

Vesna de Vinči jede samo trešnje, pa otkrila kad treba prestati sa gladovanjem

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.